Počela korizmena duhovna obnova u katedrali: Pomirite se s Isusom i činite dobro

Korizmena duhovna obnova u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku započela je u ponedjeljak 27. ožujka, a predvoditelj prva tri dana obnove je don Damir Stojić, župnik župe Duha Svetoga – Jarun u Zagrebu. U katedrali se okupio veliki broj vjernika a koncelebrirali su katedrali svećenici i đakon.

Župnik don Marin Lučić je pozdravio predvoditelja i sve koji su došli u katedralu te ih upoznao s rasporedom duhovne obnove koja je počela molitvom krunice, nastavila se misnim slavljem i prigodnim razmatranjem, te programom za mlade koji se sastojao od razmatranja o teologiji tijela i euharistijskog klanjanja.

U propovijedi je predvoditelj duhovne obnove Stojić tumačio misna čitanja koja su donijela zgodu o Suzani i dva starca te evanđelje o ženi zatečenoj u preljubu.

Govoreći o nepravdi prema Suzani opisanoj u Knjizi proroka Danijela, propovjednik je kazao: „Koliko god nam se čini da je situacija bezizlazna Gospodin uvijek traži suradnike koji će njegovo svijetlo tamo donijeti.“ Nemojte podcjenjivati vaša dobra djela, pravdu i istinu, poručio je propovjednik rekavši kako smo pozvani u svijetu činiti dobro iako se ponekad čini da to nema smisla. Također je govorio o učenicima i svecima koji su za Božju istinu činili herojska proročka djela, a to je jako teško. Potaknuo je na svjedočenje za Božju istinu.

Osvrćući se na evanđeoski ulomak o ženi osuđenoj na kamenovanje zbog preljuba, kako je to propisivao ondašnji zakon, i njezin susret s Isusom propovjednik je skrenuo pozornost na neke detalje. Kazao je kako se tada jedino u hramu moglo dobiti oproštenje grijeha, a kad nas danas se to može dobiti u svakoj crkvi. Govorio je o raznim tumačenjima onoga što je Isus pisao u prašini te o spajanju milosrđa i istine na pravi način. Mi mrzimo grijeh, a ljubimo grešnika, podsjetio je.

„Dođite k Isusu i pomirite se s njim, recite mu sve, ispovjedite se, nemojte tajiti svoje grijehe i čut ćete iste riječi: Ja te odrješujem… Nemojte se solidarizirati s grijehom i nepravdom u svijetu, činite dobro. Tražite milosrđe i oproštenje od dragoga Boga i dajte milosrđe drugima, odnosno činite dobro“, zaključio je propovjednik Stojić.

Misu prvog dana duhovne obnove pjesmom je animirao župni zbor župe sv. Petra na Boninovu uz pratnju s. Marinele Žuro, a susret mladih sastav Speramus.  Drugi dan duhovne obnove pjevanje će animirati molitvena zajednica Effatha, a treći dan liturgijsko pjevanje na misi predvodit će župni zbor sv. Mihajla – Lapad, a klanjanje Stijepo Gleđ Markos.

Od četvrtka 30. ožujka do 1. travnja duhovnu obnovu predvodit će p. Ivan Ike Mandurić, svećenik isusovac, na službi u Osijeku.

Svakog dana prigoda vjernicima za ispovijed je od 17 do 18 sati.