Misa i film uz 20. obljetnicu pohoda pape Ivana Pavla II. Dubrovniku

Povodom 20. obljetnice pastirskog pohoda pape Ivana Pavla II. Dubrovniku i proglašenja blaženom Marije Propetog Isusa Petković, koji se dogodio 6. lipnja 2003. godine, u sklopu Papinog pohoda Hrvatskoj, u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u ponedjeljak 5. lipnja dubrovački biskup mons. Roko Glasnović predvodio je euharistijsko slavlje.

U homilji je mons. Glasnović istaknuo kako je teško sažeti 85 godina života u nekoliko rečenica jer bi se o sv. Ivanu Pavlu II. i blaženici Mariji Propetog Isusa Petković moglo itekako mnogo toga reći. Predstavivši biografiju i ukazavši na važnost lika i djela sv. Ivana Pavla II., istaknuo je riječi koje i danas odzvanjaju i kojima je sam papa izrazio radost zbog dolaska u Dubrovnik: „Sjećajući se mojega predhodnika Pija IV., koji je ovdje bio nadbiskup, s radošću dođoh u ovaj stari i slavni grad Dubrovnik, što stoji ponosan na svoju povijest i na svoju baštinu slobode, pravde i promaknuća općega dobra, o čemu svjedoče u kamen upisane riječi nad vratima tvrđave svetoga Lovrijenca: Non bene pro toto libertas venditur auro (»Sloboda se ne prodaje ni za sve blago svijeta«), i one na vratima Vijećnice u Kneževu dvoru: Obliti privatorum, publica curate (»Zaboravite vlastite probitke i skrbite se za zajedničko dobro«).“ Osvrćući se na evanđelje dana biskup je rekao da su upravo sv. Ivan Pavao II. i bl. Marija Propetog bili Petković bili vinograd Gospodnji koji donosi plod te su učinili Evanđelje svojim životom.

S biskupom su suslavili generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan, kancelar don David Marjanović, katedralni župnik  don Marin Lučić, ondašnji blatski župnik a danas župnik u Čilipima don Josip Barišić, poljski svećenik na službi župnika u Zatonu i Orašcu don Dariusz Nowak, ravnatelj klasične gimnazije don Josip Lebo i gvardijan franjevačkog samostana Male braće fra Jozo Sopta. Asistirao je đakon don Tomislav Sikavica. Pjevanje je predvodio Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom Petre Potrebice.

U katedrali Gospe Velike bile su izložene i moći sv. Ivana Pavla II. i bl. Marije Propetog Petković.

Nakon mise u katedrali Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije u dvorani Ivana Pavla II. organiziralo je prikazivanje dokumentarnog filma „Papa Ivan Pavao II. u Dubrovniku“. Generalni vikar Pervan zahvalio je svima okupljenima što su došli zajednički se prisjetiti lijepih trenutaka i proslaviti obljetnicu, a osobito je zahvalio autoru filma Božu Vodopiji koji je, koristeći arhivsku građu HRT-a, prisutne podsjetio na ovaj veliki događaj.

Dubrovačka biskupija ovim povodom od 4. do 10. studenog 2023. godine organizira hodočašće u Svetu Zemlju.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije