Don Stankova knjiga ‘Pravo na rođenje u učenju Crkve’ online

U izdanju Centra za bioetiku Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove u Zagrebu i Nakladničke kuće Tonimir iz Varaždinskih Toplica u veljači 2009. objavljena je knjiga Pravo na rođenje u učenju Crkve autora dr. don Stanka Lasića (1942.–2022.), koju je priredio Petar Marija Radelj.

Na 704 stranice udžbeničkoga formata obrađuje se kršćanski pogled na život prije rođenja, od apostola Pavla do pape Benedikta XVI. Nakon panoramskoga pregleda problematike u predgovoru, knjiga vodi čitatelja kroz sustavnu i moralnu teologiju od Poslanice Galaćanima (57. po Kristu) do naputka Dignitas personae (2008.). Opisuje kako se nadograđivalo učenje Crkve o početku ljudskoga postojanja, to kompleksno pitanje vjere i ćudoređa (i biologije, medicine, prava, gospodarstva…), savjesti i demografije te budućnosti čovječanstva.

Rijetka je tema poput ove koju su redom obrađivali toliki umnici čovječanstva, a još je rjeđe da se sve to može naći unutar istih korica.

Cjelovito se donose u hrvatskom prijevodu: Izlaganje sv. Tome Akvinskoga o zapovijedi ‘Ne ubij’ iz 1273., Izjava o izazvanom pobačaju iz 1974. Zbora za učenje vjere na čelu s Franjom Šeperom, naputak Donum vitae iz 1987. i odgovori o uklanjanju maternice iz 1993., Vjerodostojno tumačenje o kaznenom poimanju pobačaja iz 1988. i okružnica Ivana Pavla II. Evangelium vitae iz 1995.

Ilustrirano sa šest reprodukcija, pet drvoreza, tri bakropisa, 22 crteža, 23 fotografije i 82 grafikona.

U dodatku je povijesni mozaik o dubrovačkom Nahodištu (1432.–1927.) kao konkretno svjedočanstvo organizirane kršćanske skrbi koje je trudnicama pružalo besplatno utočište, porođaj i babinje te njegu, odgoj i udomljenje djeci koju roditelji nisu mogli ili htjeli zadržati; prvi cjeloviti prijevodi Zakona o zabrani trgovine robljem iz 1416. i Zakona o osnutku i opskrbi Nahodišta za stvorenja koja se nečovječno odbacuju iz 1432. Velikoga i općeg vijeća Dubrovačke Republike.

Drugi dodatak je pismo blaženoga Alojzija Stepinca liječnicima o pobačaju iz 1940.

Treći dodatak – Statistika poštovanja i kršenja prava na rođenje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u još 55 zemalja otkriva zapanjujuće podatke i tendencije.

Četvrti dodatak: tematski popis literature i pregled pravne regulative otvaraju nove mogućnosti istraživanja.

Pojmovniku se kroz 433 natuknice definira teološki, filozofski, medicinski, pravni, demografski i jezikoslovni aparat.

Knjiga se u digitalnom obliku može listati i skinuti ovdje.

Petar Marija Radelj, portal Vjera i djela