Prva pričest u Katedrali

I mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj

Prvopričesnici župe Gospe Velike – Katedrala svečano su proslavili slavlje Prve pričesti u nedjelju 12. svibnja 2024. godine..

Nakon višemjesečne priprave 24 ovogodišnjih pripravnika pristupilo je prvi puta sakramentima ispovijedi i pričesti.

Od rujna kada je započela njihova priprava sve više su čeznuli primiti živoga Isusa. Radosno su propitivali, otkrivali i sve više ulazili u otajstvo Božje prisutnosti u sakramentima,  promišljali o darovima  i milostima koje nam po njima Krist dariva. Kroz godinu priprave vodila ih je s. M. Katarina Mihić uz suradnike.

Dan prije prve pričesti pristupili su sakramentu ispovijedi te primili milost oproštenja grijeha. Čista srca i otvorene duše u nedjelju su pristupili Stolu Gospodnjem.

Na početku euharistijskog slavlja koje je predvodio don Marin Lučić, katedralni župnik uz koncelebraciju don Darka Kovačevića, župnog vikara i đakona don Petra Markića, u ime svih roditelja prvopričesnike je pozdravila mama Karmen Mrse, izrazivši zahvalnost Bogu za život njihove djece, želju da im i nadalje oni kao roditelji, odgojitelji, budu potpora i primjer na putu života u Kristu.

Don Marin u svojoj propovijedi progovorio je o izabranju Matije o kojem smo slušali u čitanju iz Djela apostolskih. Bog svakoga od nas izabire i daje poslanje. Kada upoznamo ljubav koju Bog ima prema nama i kad joj povjerujemo, kad otkrijemo svoj identitet, ljubljenog djeteta Božjega možemo otkrivati i prepoznavati darove koje nam Bog daje, ugrađivati ih u svoju zajednicu i izvršavati poslanje na koje nas Bog poziva.  

Prvopričesnici su prigodnim recitacijama, molitvama, prinosom darova, aktivno sudjelovali u euharistijskom slavlju iskazujući tako želju i spremnost uključiti se aktivno u život svoje župne zajednice. Na kraju euharistijskog slavlja prvopričesnici su pjesmom i recitacijom izrazili zahvalnost Isusu koji je došao u njihova srca, svojim roditeljima koji su ih na tom putu pratili i svećenicima po čijim rukama primaju živoga Krista i koji im svojim primjerom svjedoče kako ljubiti Isusa i po Isusu sve ljude.

Ovogodišnje slavlje Prve pričesti slavili smo na drugu nedjelju u mjesecu svibnju kada obilježavamo majčin dan. Na kraju euharistijskog slavlja Župnik je blagoslovio ruže koje su podijeljene svim majkama.

Euharistijsko slavlje radosnom pjesmom uzveličao je dječji Katedralni zbor pod ravnanjem voditeljice Luce Čatić.