Proslava Gospe Fatimske

Blagdan Gospe Fatimske svečano je proslavljen u ponedjeljak,13. svibnja u katedrali Gospe Velike. Euharistijsko slavlje predvodio je župni vikar Katedralne župe don Darko Kovačević uz koncelebraciju župnika don Marina Lučića.

U propovijedi don Darko je govorio o Gospinim ukazanjima malim pastirima Luciji, Franciscu i Jacinti koje je Blažena Djevica Marija pozivala na molitvu krunice za mir i kraj rata. I mi smo danas pozvani osobito u ovom ‘Marijinom’ mjesecu zazivati njezin zagovor kroz molitvu krunice.

Don Darko je progovorio i o trima Fatimskim tajnama, od kojih su prve dvije bile vrlo brzo otkrivene, a treća je ostala nepoznata do 2000.-te godine kada ju je Sveta Stolica službeno objavila. Tadašnji prefekt kongregacije za nauk vjere kardinal Ratzinger, kasnije papa Benedikt XVI, dao je službeno tumačenje te treće tajne. Tajna govori o kataklizmičkim slikama i poziva nas na obraćenje.

U jednom ukazanju s. Luciji Gospa je rekla da će posljednja borba biti za obitelj. Danas se očito vidi kako je upravo obitelj i sama ljudska narav otvoreno napadnuta, no Isus je rekao ”u svijetu imate muku, ali hrabri budite ja sam pobijedio svijet”. Gospa nas poziva da se po njoj potpuno darujemo Isusu i tu je naš spas. 

Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je procesija sa svijećama u Katedrali s Gospinim kipom koji su nosili bratimi Bratstva Presvetog Sakramenta, a pratila su ga djeca s upaljenim svijećama. Svi vjernici uz zapaljene svijeće pogledom su pratili procesiju i radosno pjevali ”Ave Maria” moleći zagovor Blažene Djevice Marije u svim svojim potrebama i teškoćama.

Pred Gospinim likom izmolili su svi prisutni posvetnu molitvu Bezgrešnom srcu Marijinu.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom Petre Potrebica i orguljsku pratnju Marka Palčoka.