Uskrs u Dubrovniku: Mons. Uzinić o vjeri u Isusovo uskrsnuće i naše suuskrsnuće

Svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova 4. travnja vjernici na području Dubrovačke biskupije ove godine slavili su u manjem broju u svojim crkvama zbog epidemioloških mjera, a u većem broju uz izravne prijenose euharistijskih slavlja putem interneta, televizija i radija u svojim domovima, kućnim crkvama. Sve njih je pozdravio i čestitao im Uskrs iz katedrale Gospe Velike u Dubrovniku, gdje je predslavio središnje misno slavlje, mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije. Nadbiskup je uskrsnu misu slavio u misnici s likom sv. Josipa, koju mu je darovalo Vijeće za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije čiji je on predsjednik, povodom Godine sv. Josipa.

Od trenutka Isusovog uskrsnuća stvarnost se počinje mijenjati, to je početak kršćanstva. Iz perspektive uskrsnuća bolje razumijemo što je sve bilo prije, ali i nakon toga, kazao je na počeku propovijedi mons. Uzinić. Spomenuo je kako je širenjem kršćanstva ta vijest o uskrsnuću stigla i do nas, pa i mi kažemo da smo kršćani jer vjerujemo u uskrsnuće.

Dodao je kako se broj katolika u svijetu povećava, ali tamo gdje je kršćanstvo nastalo sada se ono nalazi u ostacima. U Europi broj kršćana polako opada. No ima jedna stvar puno tragičnija od tog našeg broja, kazao je mons. Uzinić te naveo neka istraživanja koja pokazuju kako primjerice u Velikoj Britaniji, iako se mnogi deklariraju kao kršćani njih 50% ne vjeruju u Isusovo uskrsnuće niti i našu mogućnost suuskrsnuća. Kod nas je brojka povoljnija kad je riječ o vjerovanju u Isusovo uskrsnuće, ali nije kada je riječ o našem uskrsnuću. Zanimljivo je da netko može biti kršćanin a ne vjerovati u ono na čemu počiva i od čega polazi kršćanstvo, a to je Isusovo uskrsnuće i mogućnost da i mi suuskrsnemo s njime, da vječno živimo, primijetio je nadbiskup.

više na stranicama Dubrovačke biskupije