Zagrebački orguljaši u čast Velikoj Gospi svirali u dubrovačkoj katedrali

Koncert na orguljama u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku drugog dana trodnevne duhovne priprave za blagdan naslovnice katedrale u petak, 13. kolovoza upriličili su nekadašnji i sadašnji orguljaši zagrebačkih u potresu oštećenih crkava: dr Darko Kristović, dugogodišnji orguljaš bazilike Srca Isusova u Zagrebu i Neven Kraljić, stalni orguljaš zagrebačke katedrale.

Na programu koncerta su bila djela H. Purcella, G.F. Händela, J.S. Bacha, C. Francka i G. Belléra, a publika, kako domaća tako i turisti koji borave u Gradu, mogla je uživati u prekrasnim skladbama izvedenim u čast Blažene Djevice Marije.

Misno slavlje drugog dana trodnevnice predvodio je fra Josip Vlašić koji je u propovijedi, nakon pročitanog evanđeoskog ulomka u kojem Isus odgovara na pitanja o otpuštanju žena koje su u braku što je bilo moguće učiniti po Mojsijevom zakonu, govorio o braku i rastavljenima danas. Naveo je podatke Državnog zavoda za statistiku koji govore da se u državi svaki treći brak rastavlja, da je prosjek trajanja braka oko 15 godina te da se oko polovica sklopljenih brakova sada sklapa u crkvi, a polovica civilno.

Govorio je i o idealu bračne ljubavi koja bi upravo trebala biti ona prava ljubav, a mnogi su doživjeli razočaranja na tom području. Spomenuo je i snagu vjernosti i onda kada se supružnici možda ne razumiju navodeći primjere onih koji su prošli bračna razočarenja i ostali jedno uz drugo unatoč tome. Naglasio je kako se to događa kada srce povrijeđene osobe nije usko i u stanju je bračnog supružnika primiti u svoje srce i onda nakon što je bračna vjernost povrijeđena. Dodao je kako iz njegovih razgovora s osobama koje su prošle veće probleme u braku može kazati kako su im nakon toga brakovi postali još čvršći. U suradnji s Bogom i vodeći računa o tome da im srce ne postane okorjelo i zatvoreno za drugu osobu supružnici su poteškoće uspijevali prebrodili. Naveo je i primjer braka Marije i Josipa koji je također imao svojih poteškoća koje možda nisu opisane u evanđelju te spomenuo neke potencijalno teže situacije s kojima su se suočavali.

Nakon mise a prije koncerta bila je molitva klanjanja pred relikvijom drveta Kristova križa koja se čuva u moćniku dubrovačke katedrala i koja se na Veliki petak nosi u procesiji kroz Grad. Predvoditelj molitve Vlašić je na kraju podijelio blagoslov s relikvijom križa.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije